Zonnepanelen opbrengst; hoe het beste te verbruiken

Je hebt zonnepanelen en wekt je eigen duurzame stroom op. Harstikke goed natuurlijk maar hoe verbruik je de opbrengst van zonnepanelen nou het beste? Om een goed antwoord te geven op deze vraag is het eerst belangrijk om te weten wat de opbrengst van zonnepanelen is.

Als zonnepanelen gebruiker wil je dat de opbrengst zo hoog mogelijk is. Hoe hoger de opbrengst, hoe lager de energierekening natuurlijk. Maar in Nederland schijnt lang niet altijd de zon.

Toch betekent dit niet dat zonnepanelen geen stroom opwekken. Ook bij bewolking leveren zonnepanelen stroom, de opbrengst is wel wat lager.

1. Factoren zonnepanelen opbrengst:

1. Seizoen: In de maanden April tot er met Augustus is de opbrengst zonnepanelen het hoogst. Dit komt omdat er dan over het algemeen de meeste zonuren zijn. In de herfst en winterperiode wekken zonnepanelen ook stroom op maar is de opbrengst wat lager.

2. Het aantal zonnepanelen: Hoe meer zonnepanelen op je dak, hoe hoger de opbrengst over het algemeen is.

3. Plaats zonnepanelen: De hoogte van de opbrengst van zonnepanelen heeft ook te maken met factoren als de ligging van je dak; op het zuiden is net wat beter dan op het noorden. De hellingshoek van je dak en of er bijvoorbeeld schaduw valt over de zonnepanelen.

2. De opbrengst van zonnepanelen per jaar:

Als we uitgaan van 10 zonnepanelen met een vermogen van 3000 Wattpiek (prijspeil 2020, Bron: Milieu Centraal) is de opbrengst gemiddeld 2600 kWh. Als je dit wil omrekenen naar euro’s; vermenigvuldig dan de opbrengst van de zonnepanelen in kWh met de stroomprijs per kWh stroom.

3. Zonnepanelen opbrengst optimaal benutten?

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen en leveren zelf elektriciteit aan het net door. Daardoor kan op zonnige dagen een piek ontstaan aan terug geleverde energie in het net. De energienetten zijn hier niet op gebouwd met als gevolg dat er spanningsproblemen ontstaan.

Om te voorkomen dat spanningsproblemen leiden tot schade aan installaties, kan het voorkomen dat de omvormer automatisch uitgaat. Op zo’n moment leveren jouw zonnepanelen tijdelijk geen stroom meer.

Dit voorkom je door stroom terug te leveren aan het net. Gebruik daarom je eigen opgewekte stroom zelf. Hieronder een aantal mogelijkheden voor het duurzaam verbruiken van je eigen opgewekte zonne-energie.

4. Warmtepompboiler:

Wat is beter dan een warme douche te nemen op eigen zonnestroom? Dit kan met een warmtepompboiler van Dimplex Edel. Een warmtepompboiler is eigenlijk een compacte warmtepomp, gekoppeld aan een wateropslag vat (boiler). Het doel van een warmtepompboiler is om warm water te maken om o.a. mee te douchen.

Het grote voordeel van een warmtepompboiler is dat er zonder grote aanpassingen al een flinke besparing kunt doen op je energieverbruik. Je hoeft voor warm tapwater immers je woning niet te isoleren. Dit maakt de warmtepompboiler van Dimplex Edel een interessante eerste stap om je woning te verduurzamen.

5. Elektrische convectie verwarming:

Een andere mogelijkheid zeker in het voor en najaar is om bij te verwarmen met elektrische verwarmingspanelen. Dan is de opbrengst van zonnepanelen relatief hoog maar kan het verwarmen van bepaalde ruimtes in je woning wel fijn zijn. Onze verwarmingspanelen van NOBO en BENDEX zijn zeer geschikt als elektrische verwarming in ruimtes als de slaapkamer, hobbykamer, studeerkamer, schuur of je kantoor.

Onze verwarmingspanelen zijn zeer eenvoudig te monteren en met de ingebouwde thermostaat makkelijk te bedienen. Ook nemen de verwarmingspanelen weinig plaats in en hebben ze een strak design.

6. Elektrische badkamer verwarming:

De badkamer is de plek in huis waar het heerlijk is om verwarming te hebben, of het nu ‘s ochtends is voor een goed begin van de dag of’ s avonds met een ontspannend bad.

Een elektrische badkamer verwarming die niet alleen verwarmt, maar er ook goed uitziet en praktisch is, maakt tijd in de badkamer tot een aangename ervaring – zoals de badkamerspiegelradiator TRP 100 M van Dimplex.

Het elegante uiterlijk van de oppervlakteverwarmer gaat hand in hand met functionaliteit, want het volledige oppervlakteverwarmingselement is ook een spiegel die dankzij de warmte in het apparaat niet beslaat. De badkamer verwarming maakt ook indruk met zijn intelligente thermostaat.

7. Elektrische Infrarood verwarming:

Geen plaats aan de muur voor elektrische verwarming? Wellicht bieden Glen Dimplex infrarood panelen dan uitkomst. Infrarood verwarming leent zich heel goed om aan het plafond te bevestigen.

Infrarood verwarming panelen onderscheiden zich van alle andere radiatoren doordat ze niet alleen de kamerlucht verwarmen, maar vooral de objecten die ervoor staan: de bewoners worden direct verlicht en voelen een aangename warmte die vergelijkbaar is met de zonnestralen, terwijl de kamertemperatuur iets lager kan zijn – dus verwarming is kostenbewust zonder verlies van comfort

8. Elektrische vloerverwarming:

De elektrische vloerverwarming van Glen Dimplex zijn heel geschikt om gevoed te worden door de opgewekte zonne-energie. Zo verhoog je de comfort in je woning en verwarm je op een goedkopen en duurzame manier je woning.

Meer weten over het verbruiken van opbrengst zonnepanelen? Neem gerust op.